Information om domännamn

5 februari, 2017
Posted by Leffe

Vi har märkt en del problem hos våra medlemmar Tänker du skaffa egen domän hos annat ombud än hemsida.net Läs igenom detta först!post-thumb9

 

Så vad bör man tänka på när man skall välja rätt registrar eller ombud?

 

Ta reda på om du måste betala ytterligare avgifter innan domänen går att använda. Vissa ombud lockar med väldigt låga priser. Exempel finns där det har varit i det närmaste gratis att registrera ett domännamn. Men när domänägaren senare skall flytta domänen till t.ex sin egen ISP så vill ombudet ha ytterligare pengar i sk ”release fee”. Det kan bli mycket kostsamt.

 

Ett billigt pris är inte allt. Var noga med att du kan få; support både via mail och telefon. Om du väljer en registrar eller ombud i t.ex USA så glöm inte bort telefonkostnaden samt tidsskillnaden. När du väljer en registrar/ombud så var noga med hur många år de vill att du skall betala i förväg för ditt domännamn. Det mest vanliga är 2år men det finns vissa som kräver 5år eller mer. Detta är viktigt eftersom om du senare upptäcker att du inte är nöjd med ditt nuvarande ombud – dålig service, support, hög årsavgift eller liknande – så kanske du vill byta till en annan registrar. Om du byter ombud så förlorar du alla de årsavgifter du har betalt i förväg. Du kan alltså inte ha dessa tillgodo utan dessa pengar är förverkade och tillfaller det förlorande ombudet. Och du får återigen betala ett par år i förväg hos det nya ombudet. Därför kan det vara klokt att hitta en registrar/ombud där man kan betala ett år i taget.

 

När det gäller nya toppdomäner som kanske skall införas  så finns det en del registrarer/ombud som erbjuder sk förhandsregistrering. Du bör vara medveten om att denna typ av förhandsregistrering inte på något sätt är en garanti att du får det domännamn du ansöker om. Det finns även vissa som erbjuder dig plats i kön och om man sedan öppnar upp för registreringar under t.ex .web så får alla registrarer/ombud i hela världen ställa sig i samma kö som alla andra. Det finns ingen ”direkt ingång” som vissa ombud skryter med. Det finns flera fall där kunder har förhandsregistrerat ett domännamn under en kommande ny toppdomän. När den sedan öppnades så visade det sig att det var flera tusen andra som hade sökt samma domännamn. När kunden sedan inte fick sitt önskade namn och ville ha sina pengar tillbaka så hade ombudet stängt och försvunnit med alla pengar.

 

Det finns även andra fall där man säger att man kommer att införa en ny toppdomän på Internet och man påstår sig vara den enda som kan erbjuda registreringar under denna. Ett exempel är förestag som sedan -96 har tagit emot förhandsregistreringar och det finns ännu inga planer på att ICANN kommer att införa just deras toppdomän med ensamrätt till ett bolag. Speciellt när de har haft en egen kö under alla dessa år. Till sist så bör man undvika de som erbjuder sk ”alternativa domännamnsrymder”. Under ett par år har dessa dykt upp för att lika fort förvinna igen med lurade kunder som följd. Ett av företagen som erbjuder detta är NewNet.

 

Vad de erbjuder är en parallell DNSstruktur med egna rootservrar. Och där man helt själv inför egna toppdomäner som t.ex .shopping, .home, .porn, .xxx osv. Eftersom denna domännamnsrymd inte finns på det ”riktiga internet” så kommer ett domännamn som slutar på dessa toppdomäner inte fungera. Företagen som erbjuder dessa brukar uppmana sina kunder att be sin ISP att ändra alla sina DNS:er så att de pratar med deras rootservrar. Vilket ingen seriös ISP gör eftersom det inte finns någon säkerhet att dessa företag inte inför egna .se, .com och andra redan existerande toppdomäner. Eller så vill de att alla skall installera ett program i användarens dator som frågar företagets DNS:er istället. I Internetvärlden pratar man ofta om ”The Golden Tree”, dvs att det bara kan finnas ett domännamnsträd på nätet. Om det fanns kopior så skulle det innebära dupletter och allvarliga störningar i funktionaliteten för Internet. Undvik dessa erbjudanden tills de verkligen finns ute på Internet och fungerar för alla.

 

I regel kan man säga att det aldrig är några direkta problem med att registrera t.ex en .se eller någon annan typ av landstoppdomän. De toppdomäner där kunder har haft problem med sin registrar/ombud är när de har registrerat en .com, .net, .org, .info eller annan generisk toppdomän. Kontrollera innan om det tillkommer fler avgifter för att kunna använda namnet. Vanligt är att det kostar att byta dnsserver eller att använda dom två dom registreras på. Dom kan kallas domänparkering men går inte att använda om du inte betalar ytterligare avgifter.

Comments are currently closed.