Email Phishing

26 januari, 2018
Posted by Leffe

Vad är Email Phishing?

Det måste skrivas mer om e-bedrägerier och phishing. E-post är fortfarande det största hotet för hacking och informationsstöld. Email phishing är ett av de bästa sätten att få tillgång till konton.

Phishing är när en tredje part, vanligtvis en hackare eller skadlig webbplats, använder varumärkesidentitet för ett företag för att lura en användare till att avslöja privat information. Phishing-e-post skickas till oskyldiga e-postadresser med ett e-postmeddelande som ser ut som en legitim tjänsteleverantör för att implantera skadlig kod i en hämtning eller få inloggningsuppgifter. Du kan till exempel få ett e-postmeddelande som ser ut som om det kommer från ett finansinstitut som Paypal (se exempel nedan) och ber dig ladda ner ett dokument eller gå till en länk för att stoppa eller starta en transaktion eller ändra ditt lösenord.

Identifiera phishing-e-postmeddelanden

Phishing-grupper och hackare ändrar ständigt sina mönster för att förbättra både deras inriktning och effektiviteten av sina e-postmeddelanden för att utnyttja användare, men det finns några egenskaper gemensamt för varje phishing-e-post.

 

Phishing-e-postmeddelanden använder ett starkt varumärke

I mitt exempel använde ”Från” e-postadressen Paypal, men jag har sett den med många stora märken, särskilt i kreditkort, finans-, bank- och försäkringsbranschen. Fråga dig själv: Har du verkligen ett konto? Är detta e-postadressen för det här kontot? Har du gjort något med kontot på sistone?

 

Det är brådskande

E-postmeddelandet kräver att du ”handlar snart” eller det kostar dig pengar. Denna känsla av brådska gör att du reagerar innan du tänker. Ta ett par djupa andetag innan du agerar på e-post som ser väldigt viktigt ut.

 

Kvaliteten varierar

Några phishing-e-postmeddelanden, som den ovan, ser bra ut på ytan. Logotyperna ser till exempel rätt ut, teckensnitt och färgschema är lämpliga och texten ser ut som om det skulle kunna vara ett legitimt e-postmeddelanden. Men när du läser djupare kan du se stavfel, grammatiska fel eller andra områden där det är klart att författaren inte var en svensk eller engelsktalande. Lägg märke till att ”DeLL” inte är skrivet korrekt eller är uttrycket ”This not you?” är korrekt engelska. Ta en stund att läsa informationen i e-postmeddelandet och kontrollera grammatik och stavning.

 

”Från” -Domän och ”Retur” -Domän matchar inte

Det är relativt enkelt att spoofa en ”Från” -adress. E-poststandarden tillåter tyvärr tredjepartsmailare att skicka e-post (oftas spam) på uppdrag av en annan domän, annars kan leverantörer som Google och Outlook.com eller bulkleverantörer inte skicka e-post för företag eller personliga domäner de är värd för. Om ”Från” och Returväg inte stämmer överens och Returvägen ser slumpmässig eller skum ut är det en säker gissning att du har ett phishing-e-postmeddelande. Vidare så använder banker och seriösa företag inte en tredje part för att skicka viktiga kontouppgifter i e-postmeddelanden som den ovan. Dom använder egna interna servrar. Kontrollera returadressens e-postadress i rubriken för att se om det ser legitima ut.

 

Det finns en bilaga

Om du måste hämta något som du inte frågade företaget om är det troligen ett phishing-mail och kan innehålla skadlig kod. Även PDF-filer eller DOC kan innehålla skadliga malware och virus. Men åtminstone försöker de lura dig att tro att deras falska dokument är giltigt så att de kan få personliga, privata eller ekonomiska uppgifter från dig. Hämta inte bifogade bilagor. 

 

Länkar på sidan går till en annan domän

Ofta innehåller en phishing-e-post en länk till en tredje eller fjärde domän eller bara till en IP-adress. Målet här är att få dig att klicka direkt på någon länk så att de kan spara din information när du försöker logga in på deras falska webbsida. Ibland ser domänerna ut som underdomäner eller relaterade domäner. Kontrollera alltid länkar innan du klickar på dem. Om du är osäker på någon länk, öppna ett rent fönster och navigera till företagets riktiga hemsida och logga in på ditt konto därifrån för att kontrollera problemet.

 

Comments are currently closed.